Navigatie voor zoekmachines

Navigatie van een website is voor de zoekmachine, en dus zoekmachineoptimalisatie (SEO) van groot belang.

Stelt u zich eens voor. U loopt een kelder binnen. Er ligt van alles – auto onderdelen, oude tijdschriften en kranten , instrumenten en vele andere nutteloze dingen - allemaal “zorgvuldig  verdeeld ".

Wanneer u iets wilt vinden in de kelder, zult u waarschijnlijk veel tijd kwijt zijn aan het zoeken zonder duidelijke navigatie. In een website webdesign met een “zorgvuldig verdeelde” navigatie werkt het precies zo.


Wanneer een zoekmachine robot hetzelfde bij uw website ervaart als u bij het binnentreden van een kelder met ongecategoriseerde rotzooi, zal de robot niet veel moeite doen de website te analyseren. De zoekrobot is eerder geneigd een aantekening te maken dat de navigatie niet te volgen is, en de robot vertrekt weer.


Daarom is navigatie bijna net zo belangrijk als het goed en grondig uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek.

Wat ook de inhoud is op uw website, het moet gegroepeerd op de website getoond worden.

Navigatie in categorieen

Stel u heeft een website over skiën.  Deze website zou kunnen bestaan uit de volgende catgorieen:
-    Ski uitrusting
-    Skigebieden
-    Leren skiën
-    Ski nieuws

Deze categorieën kunnen weer subcategorieën bevatten (skigebieden: Italie, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, etc.) Een website met genoeg relevante informatie heeft vaak niet meer dan 2 of 3 subcategorieën.

In alle categorieën , het is veel makkelijker voor zoekmachines om uw inhoud te lezen en te begrijpen. Voor de bezoeker is het meer aangenaam door de site te navigeren. Maak in de navigatie verschillende paden naar een pagina.

Denk aan een kaart en de zoekmachine robot als chauffeur van een auto. Wanneer de robot vanuit 2 plaatsen naar een stad kan rijden, is er een goede kans dat de robot zal arriveren. Wanneer er echter 6 wegen vanuit 6 verschillende plaatsen naar een stad gereden kan worden, is de kans veel groter.

Het is dus slim zoveel mogelijk paden te maken in de navigatie. Wanneer u een pagina maakt , probeer dan om links naar andere pagina's te maken waar mogelijk.

Navigatie: geen afbeeldingen

Zoekmachines begrijpen de teksten in afbeeldingen niet : ze zijn als abracadabra voor de zoekrobot. Grafisch vormgegeven links of knoppen zien er vaak mooi uit binnen een website. De zoekrobot kan er niets mee. Een tekst-link ziet er misschien minder mooi uit, maar de zoekmachines kunnen deze links begrijpen en volgen. Tegenwoordig met bijvoorbeeld CSS is het goed mogelijk grafische links en knoppen te ontwerpen, die ook te volgen zijn door de zoekmachines.

Probeer grafische afbeeldingen als links te vermijden in de navigatie en vervang deze (waar mogelijk) voor tekst links.

Een nieuwe mooie website maken, of hoger ranken in de zoekmachines d.m.v. SEO?

Telefoon: 050 - 360 12 37

Bezoekadres: Schuitendiep 11, 9712 KD Groningen
E-mail: departures@supertachtig.nl
KvK Groningen 500055132


 1. Naam*
  Vul aub uw naam in.
 2. Bedrijf
  Vul aub uw bedrijfsnaam in.
 3. Telefoonnummer*
  Vul aub uw telefoonnummer in.
 4. E-mailadres*
  Vul aub uw e-mailadres in.
 5. Vraag of opmerking*
  U heeft geen vraag of opmerking?


 6. Invalid Input